Vodice

Vodice

Povijest:

Nastanak Vodica vezan je uz početak gradnje crkve sv. Križa kraj današnjeg hotela Punta, 1402. godine.
Jedan šibenski zapis iz iste godine imenuje Vodice po prvi puta. U njemu se nalaže vodičkim kmetovima i težacima da moraju platiti za gradnju šibenske katedrale. U to doba obala je jako slabo naseljena, ima samo nekoliko kuća. Ovdje su pristajali brodovi, održavao se sajam. Razmjenjivali su se domaći poljoprivredni i zanatski proizvodi sa onima pristiglima na brodovima.
Vodice su dobile ime po bunarima s boćatom vodom. Danas su na glavnom gradskom trgu očuvana dva kao spomen na tradiciju i stare običaje.

Položaj i klima:

Vodice su grad uz more smješten 11 km sjeverozapadno od Šibenika, centra Šibensko-kninske županije,
Izuzetno su prometno dobro povezane. U Vodice je moguće doći iz dva smjera, putem jadranske magistrale ili autoputem iz smjera Zagreba i Splita ( izlaz Vodice, Pirovac ). Klima je kao i u cijeloj regiji izrazito mediteranska sa blagim zimama i vrućim ljetima kad se temperatura obično kreće od 30 C.

Kultura i turizam:

Vodice su poznate po svojoj vanpansionskoj ponudi i živosti tokom ljetnih mjeseci. Tu imate prilike vidjeti razne izložbe, galerije, kulturna događanja, koncerte. Mnoštvo restorana, caffe-barova, diskoteka  Vam uvijek stoje na usluzi. U Vodicama Vam sigurno neće biti dosadno.

Fotogalerija (TZ Vodice ):