Šibenik

Šibenik

Povijest :

Šibenik, najstariji samorodni hrvatski grad na Jadranu, nalazi se u   najzaštićenijoj prirodnoj luci, posred istočne obale Jadranskog mora,  prastarog mare Adriaticuma, na ušću rijeke Krke, vjerojatno na mjestu gdje  su neki od prvih doseljenih Hrvata ugledali more. Prvi se put spominje 1066. (darovnica kralja Petra Krešimira IV.). Nakon hrvatskih vladara (i hrvatsko-ugarskih) i povremene vladavine Venecije, u 15. stoljeću dolazi pod gotovo 400-godišnju vlast Venecije, a iz tog razdoblja potječe i najznačajniji kulturno-povijesni spomenik Šibenika - poznata šibenska katedrala sv. Jakova, građena u 15. i 16. stoljeću. 1797. Šibenik ulazi u sastav Habsburške monarhije (uz kratkotrajnu vlast Francuske u vrijeme Napoleona) sve do 1918. Od 1918. do 1941. godine Šibenik se nalazi u sastavu kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Od 1941. do 1945. Šibenik je pod vlašću Mussolinijeve Italije, a nakon 1945. ponovno u sastavu Jugoslavije. Od 1991. godine Šibenik je nakon iscrpljujućeg rata protiv velikosrpskog agresora napokon slobodan kao dio suverene Republike Hrvatske.

Položaj i klima:

Šibenik se nalazi na 43˚44' sjeverne zemljopisne širine i 15˚55 istočne zemljopisne dužine. Reljef karakterizira vrlo razvedena obala, širok pojas zaleđa primorsko-dinarskog krša Zagore, brdsko-planinski prostor sa zavalom Plavno i plodnim poljima u kršu, Kninsko, Kosovo i Petrovo polje te sjevernom zaravni Bukovica s Prominom i kanjonom rijeka Krke i Čikole. Pejzaž regije je vrlo raznolik, a more je najveća bogatstvo i osnovni prirodni izvor koji određuje gospodarsku osnovu. Šibenik je izrazito dobro prometno povezan sa auto-putem Zagreb-Split (izlaz na autocestu 4 km).
U primorskom dijelu regije klima je izrazito mediteranska, a njezin je veliki utjecaj i na kontinentalnom prostoru regije. Na obalnom prostoru vrlo je visoka srednja godišnja osunčanost (2710 sati), prema unutrašnjosti insolacija se smanjuje. Temperature su ljeti relativno visoke, međutim ublažuje ih ugodan vjetar maestral koji puše s mora na kopno. Uz obalu su zime umjerene ili blage. Oborina je najviše zimi, a ljeta su pretežno suha. Ukupna godišnja količina oborina je 803 mm. U najvećem dijelu šibenske regije prevladavaju vjetrovi bura i jugo, uz obalni pojas ljeti osvježavajući maestral.

Kultura i turizam:

Od 1960. godine redovito se održava Međunarodni dječji festival (počinje krajem lipnja i traje 2 tjedna), najveći kulturni događaj u Šibeniku, koji okuplja plesne, dramske, likovne i druge umjetnike i društva iz cijeloga svijeta. Turizam ima sve veću važnost i zbog svojih prirodnih ljepota i Nacionalnih parkova te gostoljubivosti lokalnog stanovništva, Šibensku regiju posjećuje svake godine sve više turista.

Fotogalerija TZ Šibenik: